Cembra-vallei

Oranje-wijn, wat is dat nou?


Orange-wijn klinkt in de vertaling eigenlijk helemaal niet zo als het zou moeten zijn. Veel wordt het vertaald als sinaasappelwijn, dit is uiteraard niet waar. Het gaat hier om de kleur oranje. Dat is de kleur die witte wijnen krijgen door een ander proces als normaal te volgen.
Het heeft dan ook niks te maken met een bekende cocktail, de Mimosa welke gemaakt wordt van 1 deel sinaasappelsap en 2 delen bubbels.

Wat is oranje-wijn?

Het is een soort witte wijn die wordt gemaakt door de druivenschillen en pitten in contact te laten komen met het druivensap, waardoor een diep oranje getinte wijn ontstaat.
Om een ​​oranje-wijn te maken, neem je eerst witte druiven, pers ze en doe ze vervolgens in een groot vat (meestal beton of terra cotta). Vervolgens laat je de gistende druiven vier dagen tot soms meer dan een jaar met rust, met de schil en de pitten tezamen.

Dit is een natuurlijk proces waarbij weinig tot geen toevoegingen worden gebruikt , soms zelfs geen gist om het proces zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Door deze inweking, van schillen en pitten, smaken deze wijnen heel anders dan reguliere witte wijnen en hebben ze een zuurdere/bittere smaak welke nootachtigheid kan zijn door de oxidatie.


“Zet je goed op een stoel voor je deze krachtigere witte wijnen voor het eerst proeft.”


Je hoort misschien ook de term ‘Ramato’, wat ‘kastanjebruin’ betekent in het Italiaans, en verwijst meestal naar de Italiaanse Pinot Grigio gemaakt in een oranje wijnstijl.

Hoe smaakt een oranje-wijn?

The taste of orange wine
Bron: www.winefolly.com

Deze oranje-wijnen worden veel beschreven als robuust en gedurfd, met honingachtige aroma’s van jackfruit (een vlezige tropische vrucht), hazelnoot, paranoot, gekneusde appel, houtvernis, lijnolie, jeneverbes, zuurdesem en gedroogde sinaasappelschil.

In de mond zijn ze aanwezig, meestal droog en hebben ze zelfs tannine. Zoals een rode wijn met een lichte zuurheid aanwezig. Vaak zijn oranjewijnen zo intens dat je er zeker van wilt zijn dat je gaat zitten als je ze voor het eerst proeft, dit komt ook door de oxidatieve smaak die een enkele keer in de smaak merkbaar is. Dit is een van nature aanwezig smaak die juist aangeeft dat de wijn op een natuurlijke wijze is gemaakt. .

TIP: De diepe oranje kleur wordt vooral afgegeven door de aanwezigheid van de pitjes van de druiven. Het oxideren van deze pitten zorgt voor het afgeven van de kleur.


Oranje-wijn in combinatie met gerechten

Oranje-wijn van Villa Corniole gecombineerd met Mantuaanse pompoensoep met coquilles in reuzel.

Vanwege de eigenzinnigheid passen oranje-wijnen goed bij al even gedurfde gerechten. Denk aan currygerechten, de Marokkaanse keuken, de Ethiopische keuken, de Japanse keuken.
Vanwege het hoge fenolgehalte (tannine en bitterheid) en de nootachtige zuurheid die ze vertonen. Passen oranje-wijnen tevens bij een grote verscheidenheid aan vleessoorten, variërend van rundvlees tot vis.


Waar komt oranje-wijn oorspronkelijk vandaan?

Het proces van het maken van oranje-wijn is oud, maar de heropleving van dit proces is pas de laatste 20 jaar weer opgedoken. Veel moderne wijnmakers kijken tot 8000 jaar terug in de Kaukasus (het huidige Georgië/Iran) waar wijnen werden gefermenteerd in grote ondergrondse Terra Cotta amforen genaamd Qvevri (“Kev-ree”) die oorspronkelijk waren afgesloten met stenen en verzegeld met bijenwas.

Oranje-wijnen zijn nog steeds zeldzaam, maar veel landen hebben een groeiende interesse in deze natuurlijke wijnmaakstijl.

Italy

De meeste oranje-wijn-bereiding vindt plaats in het noordoosten van Italië. Trentino maar ook langs de grens met Slovenië in Friuli-Venezia Giulia. Hier vindt u oranjewijnen die zijn geproduceerd met de inheemse druiven uit de regio, waaronder Sauvignon Vert (Friulano), Ribolla Gialla en Pinot Grigio. 

Wij voeren in ons assortiment op dit moment 1 oranje-wijn. Namelijk die van Villa Corniole. Dit is een Pinot Grigio Ramato welke een diepe oranje kleur heeft. Karaktervolle smaak en zeker je doet verbazen door de smaak.
Neem een kijkje in ons wijnshop voor deze mooie wijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnparel-logo

LEEFTIJDSCONTROLE

(Verplicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)