Amforen bij La Lepre e La Luna

“Wijn maken in een Terra Cotta Amfora”

Als je wel eens een wijnhuis bezoekt heb je het wellicht wel eens zien staan in de wijnkelder van de wijnboer, traditionele aardewerk vaten en kruiken. Dat wij dit voor het eerst tegenkwamen vonden we het mooie aanvulling voor in de wijnkelder om de geschiedenis weer te geven. Dat we echter tijdens een wijnreis een wijnboer tegenkwamen die 100% met Amfora werkte moesten we wel even nadenken. Hoe gaat dat dan? Is dat niet heel bewerkelijk? Wat voor invloed heeft het op de wijn?
Na een rondleiding en proeverij weten we nu wel beter, wijnhuis La lepra e la Luna maakt volgens de biodynamische op een eeuwenoude traditie fantastische wijnen die heel bijzonder zijn.

Geschiedenis van de amforen.

Het gebruik van terra cotta Amfora om wijn in te maken is een traditie die al meerdere eeuwen oud is. opgravingen hebben uitgewezen dat er ca. 8000 – 10000 jaar geleden al wijn werd gemaakt in Amfora of Qvevri (gebruikt in Georgie)
Deze opgravingen zijn gedaan in het gebied waar de wijn ook oorspronkelijk is begonnen, en dat is niet Italie of Frankrijk. Nee, dat is in de huidige Iraanse regio.Ten zuiden van de Kaukasus zijn de opgravingen gedaan en zijn restanten gevonden dat daar zo lang geleden dus al wijn is gemaakt. Men heeft tevens ontdekt dat de wijnbouw vervolgens via Egypte door de Romeinen, die de kennis over wijn maken, hebben overgebracht naar Europa.

Net als velen eeuwenoude tradities is het dus niet iets wat je altijd en overal tegen komt bij een wijnboer. De amforen zijn door de jaren heen meer en meer vervangen voor houten vaten, beton en RVS. Toch is het door de opmars van Biodynamische werkwijze wel weer meer en meer te zien bij de wijnboer. Terra cotta amforen worden gemaakt van klei die bij mogelijkheid lokaal gewonnen wordt. In Italië zijn er gebieden met kleisoort welke een hoog ijzer gehalte bevat en een tevens een laag aluminium gehalte, deze verhouding is goed voor de terra cotta aardewerken. De amforen worden met de handgemaakt en is dan ook een ambachtelijk beroep. De amforen komen voor in verschillende maten.

Wat is het voordeel van amforen?

Amforen zijn door de kleistructuur van nature poreus, dit is een groot voordeel. Het betekent dat de wijn binnenin kan ademen (eigenlijk net als bij houten vaten). Dit zorgt voor een natuurlijke micro-oxidatie, waardoor de wijn op een subtiele manier evolueert en rijpt. Dit proces is heel anders dan de traditionele rijping in eikenhouten vaten, die een veel sterker effect heeft op de smaak van de wijn. Dit doordat de klei geen smaak afgeeft, onder andere doordat het niet is gebrand. Het gebruik van amforen kan hierdoor leiden tot een zachtere en subtielere evolutie van de wijn, zonder dat de smaak wordt beïnvloed.

Een ander voordeel van het gebruik van amphora’s is dat het de aromatische complexiteit van de wijn kan versterken. Dit komt omdat de poreuze klei de wijn in staat stelt om dus op natuurlijke wijze te evolueren en aroma’s te laten ontwikkelen. Enkele wijnmakers gebruiken ook amforen om verschillende variëteiten te mengen en te laten rijpen, waardoor de wijn meer complexiteit krijgt. Dit kan leiden tot wijnen met unieke smaken en aroma’s die anders moeilijk te bereiken zijn.

Amforen zijn een ideale keuze voor wijnmakers die hun gebruik van sulfieten willen minimaliseren. Dit komt omdat de porositeit van de klei zorgt voor een natuurlijke en geleidelijke ontwikkeling van de wijn, zonder dat er veel externe factoren nodig zijn. Dit betekent dat wijnmakers minder sulfieten hoeven toe te voegen om de wijn te stabiliseren en te beschermen tegen oxidatie. Deze wens is bij Biodynamische wijnboeren dan ook erg aanwezig. Vandaar de keuze van onder andere La Lepre e La Luna voor het gebruik van amforen.

Amforen wijnen bij Wijnparel

In ons assortiment hebben wij verschillende wijnen van La Lepre e La Luna. De wijnen voor 100% volgens de Biodynamische werkwijze gemaakt. Daarnaast wordt er ook volgens de maankalender gewerkt. Dit houdt in dat alle processen volgens deze maankalender worden uitgevoerd. Of we dat ook kunnen merken in de wijnen kunnen we niet zeggen, maar dat het gebruik van de Amforen invloed heeft op de op mooie wijnen uit Le Marche kunnen we zeker wel zeggen.
De wijnen bevatten veel diepgang zijn zacht afgerond en een uitstekende smaak.
Op deze pagina vindt u de wijnen van La Lepre e La Luna uit Le Marche Italie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnparel-logo

LEEFTIJDSCONTROLE

(Verplicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)