zweigelt-druif-blog

“Zweigelt, de rode Oostenrijker.”

Als wij weleens aan vrienden of bekenden vragen of zij toevallig de wijnen, gemaakt van de Zweigelt druif, kennen is dit wat we vaak terug horen. Daarbij wordt dan ook wel eens aangevuld dat het een lekkere zachte slobber is voor als men uit de Après-ski het restaurant inrolt. Toch menen wij dat de Zweigelt druif meer is dan een slobber.

Geschiedenis

De Zweigelt druif is samen met de Grüner Veltliner bij de witte wijnen de bekendste druiven soort van Oostenrijk. De oorsprong van de druif is dan ook Oostenrijks en is voortgekomen na onderzoek uit het klonen van 2 andere druivensoorten.
Dr. Friedrich Zweigelt (de naamgever) heeft deze nieuwe soort rond de jaren 1920 gekloond op het wijninstituut van Klosterneuburg. In die tijd waren het vooral de druiven Blaufränkisch en St. Laurent die de boventoon voerden. Echter deze 2 druivensoorten waren niet heel goed bestand tegen echte koude en waren mede daardoor ook nog eens gevoelig voor ziektes. Ziektes in de planten zorgden voor lage oogsten en men was dan ook naarstig op zoek naar een goede kloon die bestand was tegen de vorst en tegen de ziektes in de wijnvelden. 
Uiteindelijk is het na veel onderzoek, meer dan 10.000 klonen, deze kloon waar Dr. Zweigelt in geloofde om verder te verbeteren en uiteindelijk zo te krijgen (vroege rijping, mooi smaakpallet) zoals we hem nu kennen. Deze kloon die we nu kennen is een kloon tussen de Blaufränkisch en de St. Laurent. Het proces an verbeteren heeft uiteindelijk nog ca. 15 jaar geduurd en toen was de nieuwe druif dan ook echt daar: de Zweigelt druif. 

Naam Zweigelt of toch anders?

De naam Zweigelt komt dus van de onderzoeker Dr. Friedricht Zweigelt. Alleen is het verleden van deze heer niet helemaal zonder haken en ogen. Naar het schijnt heeft hij in de Nazi-jaren zijn fortuin verdiend op een niet al te lieflijke manier. Veel mensen en groeperingen vinden dan ook dan de naam Zweigelt eigenlijk niet meer gebruikt mag worden voor de wijnen, er zijn zelfs wijnboeren die weigeren om de naam Uberhaupt op de fles te benoemen. Het is een tijdje gelukt door de naam om te dopen in “Rotburger” alleen hield dat geen stand, de verkopen waren laag wat dus weer teruggedraaid werd. Een aantal jaar geleden is het Oostenrijkse Wijn prromotie agentschap wederom hierover het gesprek aangegaan om toch tot een verandering van naam te komen. Dus wie weet wat de toekomst ons brengt. 

Wat brengt ons de wijn

De Zweigelt is in verschillende smaakprofielen te koop. Van licht fruitig tot zwaar bombastisch en eigenlijk alles er wel tussen in. 
Drink je de wijnen jong, in de eerste jaren na de oogst, en heeft deze wijn alleen maar een stalen vat gezien. Dan is deze wijn erg lekker als je hem iets gekoeld drinkt. Je krijgt dan een fijne geur van rood fruit in je neus. In de smaak zit er dan wel wat tannines die goed drinkbaar zijn.

Wil je meer een zwaardere vollere versie van de Zweigelt kies dan voor een houtgelagerde. Aangeduid met Reserve op de fles. Deze wijnen hebben meerdere maanden op houten vaten gerijpt en krijgen hiermee smaken als rijp rood fruit, gedroogde pruimen mee. Ook zijn deze wijnen kruidiger en zijn de soms scherpe tannines mooi afgerond. De houtgelagerde Zweigelts kan je zelfs nog mooi bewaren tot wel een jaar of 10.

Zweigelt bij Wijnparel

Wij hebben 3 soorten Zweigelt in ons assortiment. Van Weingut Hagn een jongere soort maar wel lekker toegankelijk, bekijk hem hier en van Karl Brindlmayer een Zweigelt Reserve. Sinds de zomer van 2022 hebben we ook Weingut Mantler31 in ons assortiment, daar mogen wij deze houtgelagerde Zweigelt van aan u laten proeven. Daarnaast hebben we ook rosé-wijnen gemaakt van de Zweigelt druif in het assortiment.

Beiden zijn uiteraard te vinden in de Wijnshop!

Waan je terug in Oostenrijk en geniet ervan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnparel-logo

LEEFTIJDSCONTROLE

(Verplicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)