zweigelt

“Zweigelt, de rode Oostenrijker.”

Als wij aan vrienden of bekenden vragen of zij toevallig de Zweigelt wijn kennen, is de reactie vaak; “een gemakkelijke wijn bij de Après-ski of als je erna  het restaurant (Gasthaus) inrolt”. Maar de Zweigelt heeft meer te bieden! 

Geschiedenis

De Zweigelt is samen met de witte Grüner Veltliner de bekendste druivensoort van Oostenrijk. De oorsprong van de druif is dan ook Oostenrijks en is voortgekomen na onderzoek uit het kruisen van andere druivensoorten.
Dr. Friedrich Zweigelt heeft deze nieuwe soort rond de jaren 20 ontwikkeld op het wijninstituut van Klosterneuburg. In die tijd waren het vooral de Blaufränkisch en St. Laurent die de boventoon voerden. Deze 2 druivensoorten waren zelf niet heel goed bestand tegen de winterse koud en waren daardoor gevoeliger voor ziektes. Dit zorgde voor lage oogsten en men was dan ook naarstig op zoek naar een druif die bestand was tegen de vorst.
Na veel onderzoek, meer dan 10.000 kruisingen, was er een kruising waar onderzoeker Dr. Zweigelt in geloofde om verder te verbeteren en uiteindelijk een druif te krijgen (vroege rijping, mooi smaakpallet) zoals we hem nu kennen. Het proces van verbeteren heeft uiteindelijk nog ca. 15 jaar geduurd voordat de nieuwe druif er was: de Zweigelt! Deze druif is een kruising tussen de Blaufränkisch en de St. Laurent.

Naam Zweigelt of toch anders?

De naam Zweigelt komt dus van de onderzoeker Dr. Friedrich Zweigelt. Deze man is niet geheel onomstreden. Deze naam wordt in verband gebracht met winstgevende activiteiten van Dr. Friedrich Zweigelt in de Nazi-tijd. Bepaalde groeperingen zijn van mening dat de naam Zweigelt eigenlijk niet meer gebruikt kan worden voor de wijnen. Daarbij zijn er zelfs wijnboeren die weigeren om de naam überhaupt te gebruiken. Er is een tijdje getracht de naam om te dopen in “Rotburger”, wat echter geen stand hield, de verkopen waren te laag. En zo werd deze omdoping uiteindelijk weer teruggedraaid.

Een aantal jaar geleden is het Oostenrijkse Wijn promotie agentschap wederom hierover het gesprek aangegaan om toch tot een verandering van naam te komen. Dus wie weet wat de toekomst ons brengt.

Wat brengt ons de wijn

De Zweigelt wordt in verschillende smaakprofielen geproduceerde. Van licht fruitig tot zwaar bombastisch en eigenlijk van alles er tussenin. 
Drink je de wijnen jong, in de eerste jaren na de oogst, en heeft deze wijn alleen een stalen vat gezien, dan is de Zweigelt prettig om iets gekoeld te drinken. Dit zorgt voor een zachte fijne geur in de neus. In de smaak verschijnen wat tannines die soepel drinkbaar zijn. 

Voor een zwaardere vollere versie van de Zweigelt wordt geadviseerd om voor een hout gelagerde te kiezen, aangeduid met Reserve op de fles. Deze wijnen hebben meerdere maanden op houten vaten gerijpt en krijgen hiermee smaken van rijp rood fruit en gedroogde pruimen mee. Deze wijnen zijn kruidiger en de soms scherpe tannines zijn mooi afgerond. De hout gelagerde Zweigelt kan tot 10 jaar lang bewaard worden. Lekker bij de borrel of bij een mooi stukje vlees. 

Zweigelt bij Wijnparel

Wij hebben 2 soorten Zweigelt in ons assortiment. Van Weingut Hagn een jongere soort en van Karl Brindlmayer een Zweigelt Reserve. Daarnaast hebben we ook rosé-wijnen gemaakt van de Zweigelt druif in het assortiment.

Beiden zijn uiteraard te vinden in de Wijnshop!

Waan je terug in Oostenrijk en geniet ervan!

Vond je het een leuke blog, stuur hem door naar vrienden.
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp

Wil je meer lezen? Kijk eens naar deze blogs: