barsaglina-druif

“Barsaglina, ken je die druif?”

Welke druif bedoel je, nee Barsaglina kennen we niet. Daar vinden wij dat een beetje verandering in mag komen. Lees meer over deze druif in dit blog. 

Druif in de vergetelheid geraakt

De Barsaglina-wijnstok is alleen aanwezig in de provincie Massa Carrara regio Toscane Italië. Het totale totale bebouwde oppervlakte is slechts 33 hectare. De Barsaglina is daarom een ​​wijnstok die een nicheproduct blijft gezien de zeer lage productie. Het is tegelijkertijd wel een druif die nieuwsgierigheid en interesse heeft kunnen wekken. Zelfs uit andere gebieden dan de Apuaanse heuvels, en ondertussen zijn territorium heeft uitgebreid tot hij het land van de Colli di Luni in Ligurië heeft bereikt. Aan het einde van de twintigste eeuw kon de Barsaglina-wijnstok als bedreigd worden beschouwd. De reden dat deze wijnstok in de vergetelheid is geraakt heeft ermee te maken dat men dacht dat de Barsaglina druiven voor onaangename aroma’s in de wijn zorgde. De onaangename geuren waren zelfs zo erg dat het het drinken van de wijn ontmoedigd werd door deze geur. In werkelijkheid waren de onaangename geuren te wijten aan tekortkomingen in de traditionele wijnbereidingstechniek. Zozeer zelfs dat nauwkeurige vinificaties deze geruchten van slechte geuren hebben ontkend.

Eigenschappen van Barsaglina

In het begin van de jaren 2000 was het areaal van de Barsaglina slechts 30 hectare groot. Het is aangetoond dat de Barsaglina-druif biologische overeenkomsten vertoont met de meer bekende Sangiovese. Zozeer zelfs dat het een nauwe verwantschap tussen de twee variëteiten suggereert. Barsaglina heeft een cluster van gemiddelde lengte en piramidaal uiterlijk. De druif heeft een zeer rijpe zwart-paarse schil. Sappig vruchtvlees dat licht roze gekleurd is en een neutrale smaak heeft. Het is een wijnstok die een goede productie heeft. Goed bestand is tegen alle tegenslagen maar wel veel last heeft van echte meeldauw. De wijn verkregen uit deze krachtige druif heeft een hoog gehalte aan kleurpigmenten en fenolen en is hierom tanninerijk en heeft de wijn intense kleuren. De neus herkent aroma’s van bessen, aalbessen en viooltjes. In de mond is de wijn vol en heeft een zuurgraad waardoor hij goed kan rijpen. Dankzij deze kenmerken is Barsaglina, negen jaar na de introductie ervan in de DOC Candia dei Colli Apuani, niet meer in lage percentages gebruikt om de wijnen body en kleur te geven tot een zuivere vinificatie.

Barsaglina bij Wijnparel

Wij hebben in ons assortiment een monocépage wijn van deze Barsaglina druif in ons assortiment. Van Azienda Agricola Lupi Barano is wijnmaker Gian Paolo het gelukt om van deze typische druif een hele krachtige volle rode wijn te maken.
Wij voeren deze Wijnparel graag in ons assortiment. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnparel-logo

LEEFTIJDSCONTROLE

(Verplicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)