Wijnproeverij

Wijn-spijs proeverij op locatie te Wijdewormer

Donderdagmiddag 9 september was Wijnparel uitgenodigd om bij Heeren Vermogensbeheer een wijnproeverij/educatieve borrel te organiseren met bijpassende hapjes. 

Op een, zonovergoten, grasveld gelegen achter, de tot woonhuis omgebouwde, Stolpboerderij. Hier werden de 43 genodigden, ontvangen met een glaasje Oostenrijkse Sekt. De Sekt is een cuvée van Grüner Veltliner en Chardonnay, geproduceerd door Weingut Hagn. Een niet alle daagse druiven combinatie met een breedspectrum van onder meer rijpe peren en een hint van sinaasappels. Dit maakt de wijn krachtig en elegant bij de geserveerde blini met gerookte zalm.

Met een Pinot Grigio van Villa Corniole werd het educatieve deel van de borrel gestart. Deze Pinot Grigio uit de Cembra Vallei krijgt een malolactische gisting, deels uitgevoerd in rvs-vaten en deels in Frans eiken Barriques, ca. 4 maanden. Dit geeft deze wijn een verfijnde, frisse, met veel aanwezig fruit, zacht opdrogend mondgevoel. Het karakter van de wijn heeft een mooie balans gecombineerd met een chilisaus geglazuurd kippenpootje.

De Furioso van Weingut T. Pichler is een 100% Chardonnay uit Sud-Tirol. Het sap vergist in Barrique vaten. De wijn blijft hier vervolgens nog voor bijna 10 maanden liggen rijpen op de fijne droesem. Door het gebruik van oud hout wordt de wijn niet vet. De geur in je neus heeft kenmerkende tonen van gebakken appels en amandelen. Daarnaast krijg je hints van rijpe banaan en ananas. De hierbij geserveerde Panzerotti gevuld met tonijn en rookkaas geeft een extra diepgang aan de wijn.

Van Lupi Barano uit Vinci, de Mattacena gemaakt van Sangiovese, Canaiolo, Merlot met maar 2 uur schilcontact. Dit geeft een rosé met een mooie diepe roze kleur met een lila glans over het wijnoppervlak. Gian Paolo spreekt niet over rosé maar over licht rood, dit maakt deze wijn tot een mooie begeleiding van een diner als er geen keuze tussen witte of rode wijn kan worden gemaakt. De met ricotta gevulde bresaola rolletjes onderstrepen de veelzijdigheid van deze wijn.

Vanuit Toscane werd de stap terug gemaakt naar Oostenrijk, onbekend maakt onbemind! Dat geldt ook voor de Blauer Zweigelt van Weingut Hagn, ca 6 maanden gerijpt in grote houten vaten alvorens deze eind april wordt gebotteld. De geur heeft hinten van mineraliteit met onderliggende tonen van bramen en kersen. De smaak in de mond heeft sinaasappel en zwarte bessen confituren. Het mondgevoel is fris en zacht en vol van fruit. Dit komt mooi tot ontwikkeling bij het langzaam gegaard rundvlees in rode wijn met porcini. Natuurlijk was voor de rode wijn ook de Zweigelt gebruikt

De middag werd afgesloten met een Super Toscaan van Lupi Barano. Deze wijn gemaakt wordt gemaakt van Sangiovese en Merlot. Welke rijpen, in barriques van Frans eiken, gedurende minimaal 12 maanden en vervolgens nog minimaal 2 maanden rijpen op fles met als resultaat: L’ Ordinotte. De combinatie van Sangiovese en Merlot samen met de houtlagering zorgt voor een mooie afronding in de complexiteit van de wijntonen van rood fruit. De combinatie met Merlot verzacht de zuurheid van de Sangiovese. Misschien niet de ideale wijn voor een zon overgoten middag, maar wel de perfecte combinatie voor tagliata met witte truffelmayonaise.

Wij danken Heeren Vermogensbeheer voor de gelegenheid om de passie van ons en onze wijnboeren, voor deze bijzondere wijnen, over te mogen brengen aan hun gasten.

Wil je ook een wijnproeverij op locatie waar wij alles voor je verzorgen, neem dan contact met ons op. Grote groepen en kleine groepen. Wij maken een proeverij op maat.

Vond je het een leuke blog, stuur hem door naar vrienden.
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp

Wil je meer lezen? Kijk eens naar deze blogs: