Villa-Corniole-Family-Pellegrini

Villa Corniole uit Giovo, Trentino

Wijnbouwgebied

De geschiedenis van Villa Corniole, eigendom van de familie Pellegrini, begint met vele generaties wijnmakers die met passie en toewijding gebouwd en vorm hebben gegeven aan een van de mooiste panorama’s van Trentino: de Cembra Vallei. Hier wordt de wijnbouw beschouwd als heroïsch, en is het tevens een vorm van bescherming van het landschap, en hierdoor van onschatbare waarde voor het grondgebied.
In deze Cembra Vallei produceert Villa Corniole op circa 10 hectare uitstekende witte wijnen, die het berglandschap identificeren: Chardonnay staat hier aangeplant welke tevens voor de Mousserende wijnen van de Salisa lijn (Salisa zero en Salisa Brut) worden gebruikt. De wijnen zijn door de rotsachtige grond heel mineraal.
Op het wat lager gelegen Rotaliana plateau staan andere variëteiten aangeplant. Deze grond is wat vruchtbaarder. Pinot Grigio en Teroldego zijn hier op hun best, en krijgen hier hun fantastische zintuiglijke kenmerken mee.

Het Wijndomein

Op de wijnvelden die de familie Pellegrini bezit, wordt al generaties lang wijn verbouwd. Echter tot begin van deze eeuw werden deze druiven verkocht aan coöperaties. De huidige eigenaren wilden dit niet langer, en besloten om de wijnproductie in eigen hand te nemen. De familie ging veel meer voor een hogere kwaliteit en één zijn met de natuur. Duurzaamheid staat dan ook hoog in het vaandel bij Villa Corniole. In de wijnvelden wordt met zo klein mogelijke impact op het milieu gewerkt. Het terroir wil men terug laten komen in de wijnen die worden geproduceerd. De filosofie is, dat als je het terroir in de wijn wilt laten spreken, je het terroir in goede gezondheid en in balans moet houden. Hier wordt 365 dagen per jaar hard aan gewerkt.

De Kelder

De wijnkelder van de familie Pellegrini is opgedeeld in meerdere delen. Na het handmatig plukken van de druiven in de wijngaard, begint het proces van wijn maken in de proces-kelder. In deze proces-kelder ontbreekt het de de wijnmakers nergens aan. Alle benodigde tanks en middelen zijn aanwezig om het proces in de kelder te starten. Na de eerste vergisting worden veel van de wijnen overgebracht naar houten vaten om verder te rijpen. Anderen blijven rusten in de grote stalen tanks in de proces-kelder.
De rust-kelder ligt deels ondergronds doordat deze is uitgegraven in een rotswand. Als gevolg van deze ligging is er sprake van natuurlijke bevochtiging en temperatuur regulatie en worden processen niet geforceerd. Hierdoor werkt de familie Pellegrini aanmerkelijk energiezuiniger dan wijnproducenten die bovengronds werken. Het dak van de kelder is voorzien van zonnepanelen, waardoor bijna alle energie die benodigd is wordt gewonnen uit de natuur.

In de Wijnshop zijn de mooie wijnen van Villa Corniole te vinden!

Vond je het een leuke blog, stuur hem door naar vrienden.
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp

Wil je meer lezen? Kijk eens naar deze blogs: