lupi-barano

Azienda Agricola Lupi – Poderi del Barano

Onze derde wijnmaker, welke we voorstellen, komt uit de omgeving van het stadje Vinci in de Toscane, Italië. De Azienda Agricola Lupi – Poderi del Barano is gelegen in de “Medici”-landen van het heuvelachtige en bergachtige systeem dat de naam Montalbano draagt. Deze streek ligt in het hart van de Toscane. Vinci is verder erg bekend van een schilder: Leonardo da Vinci, welke hier namelijk geboren is.

Montalbano is een gebied dat voornamelijk wordt gekenmerkt door olijventeelt en wijnbouw. Toevertrouwd aan directe telers die hartstochtelijk zorgen voor hun wijngaarden en olijfboomgaarden, zoals de familie Lupi. Dat de fmilie hier al lang betrokken is is terug te lezen is beschreven in de geschiedenis. Kleine details zijn namelijk terug te vinden in de geschriften “Planten van volkeren en wegen – Popolo di San Pietro a Vitolini”. Opgesteld door de Florentijnse Magistratuur van de Capitani di Parte Guelfa 1585-1590 en aanwezig in het staatsarchief van Florence.

Het bedrijf wordt momenteel gerund door Gian Paolo die met een grote nieuwsgierigheid, passie en professionaliteit zorg draagt voor de olijfbomen en de wijngaard. Op de verschillende percelen wijngaard van totaal ca. 7 hectare wordt met respect de typisch Toscaanse wijntraditie voortgezet. Naast de Sangiovese die ongeveer 80% van het wijngaardoppervlak beslaat, vinden we ook andere typische lokale druivensoorten zoals Canaiolo, Colorino en de heel speciale Barsaglina. Ook vindt je hier de Italiaanse druiven soorten Trebbiano en Vermentino, evenals internationale variëteiten zoals Malvasia, Merlot en Cabernet. De wijnen worden gelagerd in traditionele cementen voorraadtanks en in moderne RVS opslagtanks. De L’Ordinotte van Sangiovese en Merlot wordt nog gerijpt voor minimaal 12 maanden op Frans eiken Barrique.

Gian Paolo heeft daarnaast ook een eigen kijk op het maken van Wijn. Zo maakt hij met zijn inheemse druiven: “Canaiola” en “Barsaglina” Monocépage wijnen. Welke over het algemeen worden gebruikt in een blend, om andere druiven soorten, als Sangiovese, aan te sterken. Deze eigen kijk zorgt er ook voor dat de geschiedenis niet zomaar verloren gaat. Gian Paolo maakt namelijk tevens een Chianti wijn, “Ganzino“, welke sinds 2005 door het gebruik van witte druiven niet meer is toegestaan. Gian Paolo vindt dat deze druiven bij elkaar horen en zodoende maakt hij hier een prachtige wijn van.

Wil je meer weten van de wijnen van Lupi Barano kijk dan in onze Wijnshop, en lees of proef daar verder van de wijnen van dit mooie wijnhuis.

Vond je het een leuke blog, stuur hem door naar vrienden.
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp

Wil je meer lezen? Kijk eens naar deze blogs: